CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE?
Nie, ale warto pamiętać o kilku zasadach które pozwolą sporo zaoszczędzić:Planujmy swój jadłospis, najlepiej na cały tydzień z góry. To pozwala unikać kupowania na zapas. Szczególnie jeśli zdarza nam się gromadzić produkty szybkopsujące się, na które nie mamy pomysłu.Sięgajmy po sezonowe warzywa i owoce, a zimą po mrożonki, kiszonki, przetwory i rośliny strączkowePolujmy na promocje i miejmy na uwadze zmienność cen ustalając jadłospis – przykładowo często zdarza się, że w jednym tygodniu awokado kosztuje 5 zł, a w kolejnym (w tym samym sklepie) 2 zł. Rożnica w skali miesiąca, jeśli często używamy danego składnika, może być znaczącaKupujmy w większych opakowaniach produkty sypkie, które mogą długo leżeć – kasze, suche nasiona roślin strączkowych typu soczewica, ciecierzyca, fasola – w przeliczeniu na kg duże opakowania prawie zawsze wychodzą taniejKupujmy mało produktów przetworzonych – obecnie ze względu na “fit modę” w sklepach roi się od zdrowych (lub takowe udających) dań i produktów typu sałatki, zupy kremy, mieszanki musli, pasty kanapkowe, ale ich ceny znacznie mogą zaburzyć nasz budżet – przygotowanie posiłku w domu, od podstaw, prawie zawsze wychodzi taniej niż kupno gotowca.
Jak widzicie, nie taki diabeł straszny jak go malują. Spokojnie można zbilansować pełnowartościowy i urozmaicony jadłospis bez wydawania majątku. Dodatkowo jeśli przerzucimy się na zdrowe gotowanie, a wcześniej nie stroniliśmy od zachcianek typu słodycze, fast foody i alkohol, możemy sporo zaoszczędzić. A jak jest u Was? Jaką część domowego budżetu stanowią wydatki na jedzenie?
Dodaj komentarz