LODY Z AWOKADO
Ja wiem, że pora roku może nie do końca sprzyja spożywaniu lodów, ale co mi tam Dzisiejszy deser polecam szczególnie rodzicom małych niejadków (głównie wersje z karobem), które nie przepadają za awokado. W takiej formie ten nieco mdły owoc jest znacznie smaczniejszy i przystępniejszy, więc z powodzeniem można go przemycić w diecie dziecka. Kto jeszcze nie wie, dlaczego tak namawiam do jedzenia awokado, niech koniecznie zajrzy do tego wpisu – Awokado – jak kupować, jak jeść?
Składniki
3 dojrzałe awokado 4 łyżki kakao niesłodzonego lub karobu 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki wody Szczypta soli morskiej
Polewa
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki ksylitolu
60g oleju kokosowego nierafinowanego – powinien pachnieć kokosem
2 łyżki kakao niesłodzonego lub karobu
Do obtoczenia
pokruszone orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie
Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko (w razie potrzeby dolej odrobiny wody).
Przełóż masę do foremek na lody. Włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Na chwilę przed wyjęciem lodów przygotuj polewę, podgrzewając wszystkie składniki na bardzo małym ogniu.
Wyjmij lody ztkach. foremek (przelej je gorącą wodą, żeby łatwiej było wyjąć). Obtaczaj delikatnie w polewie, a następnie w wybranych doda
Wskazówki
W wersji dla dzieci lub osób wrażliwych polecam użyć erytrytolu zamiast ksylitolu, jest łagodniejszy dla układu pokarmowego
Dodaj komentarz